Omakustanne voi olla kirjailijan tie menestykseen

Maailman kuuluisimmat omakustannekirjat top 10.

Monet pöytälaatikkokirjat eivät koskaan pääsy lukijoiden käsiin. Kustannusyhtiöille tarjotaan enemmän kirjoja kuin he voivat ohjelmaansa sisällyttää. Sen vuoksi ne joutuvat valitsemaan kirjat tarkkaan ja saattavat hylätä kirjoja, jotka voisivat nousta hurjiin myyntilukuihin. Tästä johtuen omakustanne on hyvä vaihtoehto aloitteleville kirjailijoille. Omakustanteeseen joutuu panostamaan rahallisesti, mutta jos kustannusyhtiöt eivät ota käsikirjoitusta omakseen, on se joskus ainoa vaihtoehto. Omakustanteen julkaisuun ei liity muita tahoja kuin kirjailija itse. Omakustanteena julkaistua kirjaa voi myydä itsenäisesti suoraan lukijoille tai sitten sopia kirjakaupan kanssa julkaisun myymisestä.

Suosituimpia omakustanteita

Kirjan julkaisu on monimutkainen prosessi, joka vaatii paljon työtä. Sen vuoksi omakustanteita julkaisevat kirjailijat tekevät kaikkensa päästäkseen pinnalle. Näin kova työ palkitaan. Maailmalla on paljon suosittuja kirjailijoita, jotka aloittivat uransa julkaisemalla omakustanteita. Yksi maailman suosituimmista omakustanteista on Lisa Genovan Edelleen Alice (Still Alice). Se ilmestyi omakustanteena jo vuonna 2007, mutta kirja löydettiin 2010-luvun puolivälissä kustantamon toimesta ja julkaistiin uudelleen. Kirjasta on tehty myös samaa nimeä kantava elokuva. Myös E. L. Jamesin Fifty Shades of Grey ilmestyi alkujaan omakustanteena ja nyt sen pohjalta on tehty useita elokuvia.

article

Omakustannekirja on ollut muoto julkaista omia teoksiaan kautta aikojen. Omakustanteita julkaistiin jo satoja vuosia sitten. Hyviä esimerkkejä kirjailjoista, jotka ovat julkaisseet omia teoksiaan itsenäisesti, ovat Mark Twain, Edgar Allan Poe, Virginia Woolf, Ernest Hemingway sekä Stephen King. King julkaisi teinivuosiensa kirjoja itsenäisesti, mutta hänen ensimmäinen kokopitkä romaaninsa ilmestyi jo kustantamon kautta. Romaani oli tietysti Carrie. Myös Jane Austenin oli varsin hankala löytää kustantamoa romaanilleen Ylpeys ja ennakkoluulo (Pride and prejudice).

Omakustanteen julkaiseminen

Jokainen kirjailija tietää, kuinka hankalaa on julkaista omakustanne. Se vaatii rahaa, mutta sen lisäksi myös varsin paljon ajallista panostusta. Kirjan suunnittelussa haastavinta on graafinen suunnittelu. Se voidaan tehdä julkaisuohjelmalla tai sitten ostaa kyseinen palvelu esimerkiksi digipainosta. Omakustanteellekin kannattaa hankkia ISBN-tunnus. Se on kansainvälinen standarditunnus, josta kirjan tunnistaa missä tahansa.

Medberg_suuri

Rahallisista syistä omakustanne on yleensä pehmeäkantinen. Kovakantinen kirja nimittäin maksaa noin kymmenen euroa enemmän kuin pehmeäkantinen kirja. Jos kirjaa painaa kymmenenkin kappaletta, ero on jo sata euroa. Jos kirjailijalla taas on suurempi budjetti, kannattaa kovakantisiin kirjoihin sijoittaa.

Hyvin tehty omakustanne erottuu joukosta

Omakustanteen kanssa kannattaa käyttää aikaa siihen, että kirja on mieleenpainuva ja näyttää hyvältä. Kun ulkoasu on ammattimainen ja laadukkaasti tehty, myös lukijat tarttuvat siihen helpommin. Maailman kuuluisimmat omakustanteet ovat erottuneet muiden omakustanteiden joukosta. Esimerkiksi Milla Paloniemen sarjakuva Kiroileva siili ei alkujaan päätynyt minkään kustantamon listoille kirjan sisältäessä ronskia kieltä. Paloniemi kuitenkin jatkoi sarjakuvien tekemistä ja julkaisi omakustanteita. Vähitellen Kiroileva siili alettiin löytää ja nykyään siitä on olemassa myös monia oheistuotteita. Kiroilevasta siilistä tuli sittemmin Akateemisen Kirjakaupan vuoden 2007 myydyin sarjakuva.