Omakustanne on helpoin tapa julkaista kirja

Valmiit julkaisupalvelupaketit

Omakustanteisen kirjan julkaiseminen on tehty helpoksi erilaisilla julkaisupalvelupaketeilla. Näistä suosituimpia ovat Type & Tell, Books on Demand sekä Elisa Kirja. Näistä jokainen tarjoaa erilaisia paketteja, joista kirjailija voi valita itselleen sopivimman. Omakustanne valmistuu halvimmillaan ilmaiseksi, mutta jos haluaa valita mahdollisimman halvan paketin, joutuu itsekin tekemään enemmän. Jos taas ottaa kattavamman paketin, ammattilaiset auttavat niin kirjan valmistumisen aikana kuin sen jälkeenkin. Kirjan markkinointi muun muassa lisää kirjan näkyvyyttä ja parhaimmillaan tuo moninkertaisen myynnin. Pöytälaatikkokirjailijakin nimittäin varmasti haluaa, että hänen teoksensa on mahdollisimman monen tiedossa.

Halvimmat julkaisupaketit

Kirjan julkaisu esimerkiksi Books on Demandin kautta on parhaimmillaan ilmaista. Jos kirjan haluaa julkaista ainoastaan e-kirjana, eli sähköisesti löytyvänä kirjana, ei siitä kerry silloin maksua. Kirjalle saa kuitenkin ISBN-numeron. Jos taas kirjan haluaa painettuna ja tavoittelee sen saamista myyntiin, tulee silloin ottaa kattavampi paketti. Esimerkiksi Books on Demand Classic -paketti sisältää painetun kirjan ja e-kirjan julkaisemisen. Paketista maksetaan kertamaksu, joka on 69 euroa. Kirjan saa kirjakauppamyyntiin ja kirjalle tulee oma ISBN-numero. Sopimuskausi kestää yhden vuoden kerrallaan. Vuosia voi ostaa lisää tekemällä uuden sopimuksen.

yleiskuva

Elisa Kirjan kautta julkaistu omakustannekirja tarjoaa kirjailijalle mahdollisuuden päästä Suomen laajimman e-kirjakaupan valikoimiin. Kun kirjan julkaisee Elisa Kirjan Kirjoita itse -osion kautta, on kirja tällöin kaikkien ostettavissa netissä. Elisa Kirja toimii yhteistyössä Books on Demandin kanssa, joten kirjailijat voivat luottaa taattuun laatuun tätä palvelua käyttäessään. E-kirjaa on helppo editoida nimenomaan sitä varten tarkoitetulla easyEditor-työkalulla. Sen avulla voi kirjoittaa kirjan sekä taittaa ja julkaista sen. Jokaisesta myydystä e-kirjasta kirjailija saa 70% palkkion.

Edistyneen kirjailijan paketti

Edistyneemmät ja kirjailijan urallaan pidemmälle edenneet tavoittelevat korkeampi myyntilukuja. Tällöin avuksi tarvitaan mahdollisesti ammattilainen, joka panostaa kirjan markkinointiin. Tässä tapauksessa sopiva palvelu on Books on Demand Comfort. Se sisältää julkaistun kirjan ja e-kirjan sekä ammattilaisen neuvot. Tällainen omakustanne maksaa 249 euroa. Se sisältää kirjakauppamyynnin, Kansalliskirjastolle toimitettavat vapaakappaleet, mallikappaleen sekä henkilökohtaisen neuvojan. Sopimus tehdään kerrallaan vuodeksi. Neuvoja on käytettävissä koko tämän ajan. Comfort-paketti tarjoaa myös ilmaisen ensipainoksen, joka on viisi kappaletta. Kirjoja voi aina tilata lisää. Tilatuista kirjoista joutuu maksamaan hieman ylimääräistä, mutta se kannattaa varsinkin, jos kirjailijalla on jo ostajia tiedossa.

lista

Edistyneemmän kirjailijan tuotteita markkinoidaan myös kirjakaupoille. Kirja lisätään kirjakauppojen tuotelistaan, josta lukijat voivat sitä tilata. Kirjaa painetaan kuitenkin vasta, kun kirjalle on tullut ainakin yksi tilaus. Kirjailija saa itse päättää siitä, paljonko kirja maksaa. Kirjailijan osuus on aina 70% kirjan hinnasta. Jos kirjaa haluaa myydä itse, voi kirjasta tehdä tilauksen omatilaushintaan. Se on aina kaupan hintaa edullisempi. Vaikka ammattilainen markkinoisi kirjaa koko ajan, ei siis ole mitään syytä, miksei itse kirjailijakin voisi tehdä näin. Mitä enemmän kirja saa näkyvyyttä, sitä suurempiin myyntilukuihin se voi päästä. Markkinoinnissa kannattaa käyttää apuna kaikkia keinoja aina puheen mukana kulkevasta tiedosta sosiaalisessa mediassa markkinointiin saakka.

Valmiit palvelut auttavat julkaisemaan kirjan

Julkaisupalvelut ovat monen aloittelevan kirjailijan apu. Kustannusyhtiöt saavat paljon käsikirjoituksia, eivätkä voi sisällyttää kaikkia teoksia julkaisuohjelmaansa. Siitä ei kannata kuitenkaan masentua, sillä kirjan saa julkaistua myös itse. Jos kirjailija ei halua kuluttaa rahaa kirjansa julkaisemiseen, paras keino on julkaista e-kirja. Se onnistuu esimerkiksi Bookds on Demandin tai Elisa Kirjan kautta. Kirja ilmestyy ainoastaan sähköisessä muodossa ja kirjailija saa 70% palkkion jokaisesta ostetusta kirjasta. Jos kirjaa haluaa markkinoida ammattimaisemmin, kannattaa silloin valita paketti, josta joutuu maksamaan hieman enemmän. Tällaiset paketit sisältävät myös henkilökohtaisen neuvojan palvelut.